Problem z konfiguracją połączenia na tablecie

Tematy związane z aplikacją administratora i pracą administratorów systemu
soulburner
Posty: 8
Rejestracja: 21 cze 2019, 5:59

Problem z konfiguracją połączenia na tablecie

Post autor: soulburner » 21 cze 2019, 6:11

Witam. Nie ogarniam, dlaczego tak się dzieje, ale wszystkie tablety działają "normalnie", zaś ten jeden się buntuje i nie chce działać. Postępowałem zgodnie z dość starą już instrukcją konf tabletów, zrobiłem tak:

- we właściwościach modemu, na karcie "zaawansowane", wpisane jest

Kod: Zaznacz cały

AT+CGDCONT=1,"IP","swdprm.pl"
- ustanowienie połączenia komórkowego teraz następuje prawidłowo, jednak łączy się "normalnie", a nie w ramach swdprm.pl... czyli ładnie hula internet, ale aplikacja nie widzi żadnego z serwerów

- użycie podawanego w innym wątku skryptu o treści:

Kod: Zaznacz cały

@echo off
@echo AT+CFUN=1,1 >COM4
TIMEOUT /T 20>nul
@echo AT+CPIN="1111">COM4
TIMEOUT /T 05>nul
@echo AT+CGDCONT=1,"IP","swdprm.pl">COM4
(tylko ze zmienionym portem modemu na COM3 i zwiększonymi czasami oczekiwania między krokami, bo pierwszy etap trwa dłużej) owocuje wyłączeniem i włączeniem modemu WWAN, ale połączenie nie jest nawiązywane. Ręcznie połączenie daje dostęp do internetu jak wyżej

- podając ręcznie APN "swdprm.pl" w ustawieniach połączenia, łączność nie może być nawiązana

- po utworzeniu nowego połączenia telefonicznego, "wzdzwanianego" na *99# połączenie czasami nawiązuje się prawidłowo i wszystko działa jak należy. Ale wymaga to dodatkowego klikania przy nawiązywaniu połączenia... no i jak to jest, że wszystkie pozostałe tablety wcale nie wymagają tego kroku?

Z góry dzięki za wszelkie porady :)

wojciech.adamczyk
Posty: 134
Rejestracja: 14 gru 2017, 11:14
Lokalizacja: Gdańsk/Tczew

Re: Problem z konfiguracją połączenia na tablecie

Post autor: wojciech.adamczyk » 21 cze 2019, 8:07

A masz tam Skylight zainstalowany?

soulburner
Posty: 8
Rejestracja: 21 cze 2019, 5:59

Re: Problem z konfiguracją połączenia na tablecie

Post autor: soulburner » 21 cze 2019, 8:56

Ech, zajmuję się tym wszystkim tylko okazjonalnie, więc pewnie czegoś mi nie dosłali ;)
Dorwałem Skylight z oficjalnej strony Sierra Wireless i... i co teraz? :)

wojciech.adamczyk
Posty: 134
Rejestracja: 14 gru 2017, 11:14
Lokalizacja: Gdańsk/Tczew

Re: Problem z konfiguracją połączenia na tablecie

Post autor: wojciech.adamczyk » 21 cze 2019, 11:20

soulburner pisze:
21 cze 2019, 8:56
Ech, zajmuję się tym wszystkim tylko okazjonalnie, więc pewnie czegoś mi nie dosłali ;)
Dorwałem Skylight z oficjalnej strony Sierra Wireless i... i co teraz? :)
Myślałem, że może masz zainstalowany i on płata figle, bo też trzeba go skonfigurować...

soulburner
Posty: 8
Rejestracja: 21 cze 2019, 5:59

Re: Problem z konfiguracją połączenia na tablecie

Post autor: soulburner » 21 cze 2019, 17:15

Czyli po instalacji spodziewać się więcej problemów? ;)
Jeśli pytam o jakieś oczywiste oczywistości, proszę o wskazanie, w której instrukcji jest napisane coś więcej na ten temat, bo zagubiłem się w dokumentacji ;)

wojciech.adamczyk
Posty: 134
Rejestracja: 14 gru 2017, 11:14
Lokalizacja: Gdańsk/Tczew

Re: Problem z konfiguracją połączenia na tablecie

Post autor: wojciech.adamczyk » 25 cze 2019, 12:52

soulburner pisze:
21 cze 2019, 17:15
Czyli po instalacji spodziewać się więcej problemów? ;)
Jeśli pytam o jakieś oczywiste oczywistości, proszę o wskazanie, w której instrukcji jest napisane coś więcej na ten temat, bo zagubiłem się w dokumentacji ;)
Ja nie używam SKylighta...nie zauważyłem, żeby coś było lepiej...

soulburner
Posty: 8
Rejestracja: 21 cze 2019, 5:59

Re: Problem z konfiguracją połączenia na tablecie

Post autor: soulburner » 25 cze 2019, 15:22

Ok... czyli co ja robię nie tak, że potrzebuję tworzyć osobne połączenie telefoniczne, choć inne tablety, skonfigurowane wcześniej przez kogoś innego, nie muszą tego kroku popełniać? Nie mogę się dopatrzyć, co jest inaczej ;)

wojciech.adamczyk
Posty: 134
Rejestracja: 14 gru 2017, 11:14
Lokalizacja: Gdańsk/Tczew

Re: Problem z konfiguracją połączenia na tablecie

Post autor: wojciech.adamczyk » 01 lip 2019, 11:32

soulburner pisze:
25 cze 2019, 15:22
Ok... czyli co ja robię nie tak, że potrzebuję tworzyć osobne połączenie telefoniczne, choć inne tablety, skonfigurowane wcześniej przez kogoś innego, nie muszą tego kroku popełniać? Nie mogę się dopatrzyć, co jest inaczej ;)
Ja także nie wykonuję tej konfiguracji połączenia telefonicznego. Karta do slotu, instaluje się modem, łączy się z orange, ustawiam APN i tyle.

soulburner
Posty: 8
Rejestracja: 21 cze 2019, 5:59

Re: Problem z konfiguracją połączenia na tablecie

Post autor: soulburner » 02 lip 2019, 4:53

Ok, w czym zatem u mnie jest problem?

Na tablecie z Windows 7 klikam prawym na połączenie komórkowe i wybieram Właściwości. Potem na karcie "Profil" jest pole "Nazwa punktu dostępu", gdzie standardowo wpisane jest "internet". Jeśli tutaj zmienię to na "swdprm.pl", to połączenie komórkowe nie może być nawiązane. Po kliknięciu "Diagnozuj problem" Windows pokazuje informację

Kod: Zaznacz cały

Połączenie sieci opartej na komórkowym połączeniu szerokopasmowym (aktywacja kontekstu) nie powiodło się, kod błędu: 1
Znalazłem w instrukcji na ftp także info jak ustawić to w aplikacji Skylight - tak też uczyniłem i po kliknięciu "Połącz" następuje próba łączności i szybko status zmienia się na "Rozłączony".

Adam
Posty: 32
Rejestracja: 15 gru 2017, 5:48

Re: Problem z konfiguracją połączenia na tablecie

Post autor: Adam » 02 lip 2019, 14:52

Spróbuj wyłączyć, poczekać z minutę i włączyć (dźwięk nowego urządzenia USB) modem w quickmenu. Jeśli nie pomoże, to spróbuj wyłączyć i włączyć w BIOS-ie.

ODPOWIEDZ