Synchronizacja czasu

Tematy związane z aplikacją administratora i pracą administratorów systemu
Radek Drwiła
Posty: 16
Rejestracja: 18 gru 2017, 8:34
Lokalizacja: Tarnów

Synchronizacja czasu

Post autor: Radek Drwiła » 19 gru 2017, 13:56

Witam.
Czy jest pewne rozwiązanie które rozwiązuje problem synchronizacji czasu na stanowiskach klienckich. Wydaje się ze zmiana interwału odpytywania serwera czasu działa dosyć losowo. Jaki czas odpytywania ustawiacie bądź jaki jest zalecany?

pigr
Posty: 12
Rejestracja: 17 gru 2017, 20:47

Re: Synchronizacja czasu

Post autor: pigr » 19 gru 2017, 20:19

Synchronizacja czasu wykonywana jest na poziomie Windows, a nie aplikacji - ta musiała by działać z uprawnieniami administratora.

My dodaliśmy dodatkowe zadanie do harmonogramu zdarzeń wykonujący synchronizację na tabletach i komputerach stacjonarnych ZRM co 4h. I działa to dobrze.
Co do dyspozytorni to nie było potrzeby do tej pory (ponad rok). Inne stacje (np analityk przez VPN) to jeśli same się synchronizują z dobrym serwerem NTP (np AD z polskimi NTP) to nie ma większych niezgodności.

W załączeniu xml z zadaniem harmonogramu zdarzeń do zaimportowania.
Załączniki
SynchronizacjaCzasuSWDPRM.zip
(1.11 KiB) Pobrany 39 razy

Awatar użytkownika
rwaligora
Posty: 108
Rejestracja: 15 gru 2017, 17:09
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Synchronizacja czasu

Post autor: rwaligora » 20 gru 2017, 9:30

Jeśli znasz siebie i swego wroga, przetrwasz pomyślnie sto bitew. Jeśli nie poznasz swego wroga, lecz poznasz siebie, jedną bitwę wygrasz, a drugą przegrasz. Jeśli nie znasz ni siebie, ni wroga, każda potyczka będzie dla Ciebie zagrożeniem."

sq9mcs
Posty: 30
Rejestracja: 15 gru 2017, 12:13

Re: Synchronizacja czasu

Post autor: sq9mcs » 20 gru 2017, 9:43

dobry serwer NTP: vega.cbk.poznan.pl
Zawsze działa

Awatar użytkownika
rwaligora
Posty: 108
Rejestracja: 15 gru 2017, 17:09
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Synchronizacja czasu

Post autor: rwaligora » 20 gru 2017, 12:20

sq9mcs pisze:
20 gru 2017, 9:43
dobry serwer NTP: vega.cbk.poznan.pl
Zawsze działa
Chyba że mi coś umknęło ale jak chcesz z zamkniętego APNa dostać się do internetu?
Jeśli znasz siebie i swego wroga, przetrwasz pomyślnie sto bitew. Jeśli nie poznasz swego wroga, lecz poznasz siebie, jedną bitwę wygrasz, a drugą przegrasz. Jeśli nie znasz ni siebie, ni wroga, każda potyczka będzie dla Ciebie zagrożeniem."

sq9mcs
Posty: 30
Rejestracja: 15 gru 2017, 12:13

Re: Synchronizacja czasu

Post autor: sq9mcs » 20 gru 2017, 13:06

A po co dostawać się do internetu?

Ustawić na serwerze APNa albo przekierowanie z usługi NTP, albo na serwerze SWDPRM postawić serwer NTP który będzie pobierał dane z sieci przez VPN lub bezpośrednio.

pigr
Posty: 12
Rejestracja: 17 gru 2017, 20:47

Re: Synchronizacja czasu

Post autor: pigr » 20 gru 2017, 16:45

sq9mcs pisze:
20 gru 2017, 13:06
A po co dostawać się do internetu?

Ustawić na serwerze APNa albo przekierowanie z usługi NTP, albo na serwerze SWDPRM postawić serwer NTP który będzie pobierał dane z sieci przez VPN lub bezpośrednio.
Ale o czym tutaj mowa, jeśli chodzi o dyspo, zrm tablet i zrm stacjonarny to dokumentacja jasno mówi jaki serwer NTP ustawić - wewnętrzny ost112, przez VPN można użyć tego programiku NetTime z właśnie tym adresem wewnętrznym (też używam od jakiegoś czasu ten program ale nie do swd).

Radek Drwiła
Posty: 16
Rejestracja: 18 gru 2017, 8:34
Lokalizacja: Tarnów

Re: Synchronizacja czasu

Post autor: Radek Drwiła » 21 gru 2017, 9:29

Owszem serwer NTP jest jasno określony, ale trzeba jednak wymuszać częstsze synchronizacje i o to tu chodzi. Czas się rozjeżdża a rozwiazanie zmiany synchronizacji czasu przez rejestr jakoś działa dziwnie losowo. Myślę ze harmonogram i NetTime jest ok. Dzięki

Rafał
Posty: 34
Rejestracja: 14 gru 2017, 20:47
Lokalizacja: Krosno

Re: Synchronizacja czasu

Post autor: Rafał » 21 gru 2017, 22:41

Wszystko fajnie, tylko synchronizacja czasu wymaga podniesienia uprawnień użytkownika. Z konta pracownik nie można synchronizować czasu.
Oczywiście zostaje harmonogram z podniesionymi uprawnieniami, ale zdarzają się przypadki trwałego uszkodzenia zadania w harmonogramie co skutkuje zupełnym wyłączeniem usługi "Czas...." i co za tym idzie rozjazd czasu.
Czy NetTime działa na koncie z ograniczeniami? (nie próbowałem)

pigr
Posty: 12
Rejestracja: 17 gru 2017, 20:47

Re: Synchronizacja czasu

Post autor: pigr » 22 gru 2017, 9:58

Rafał pisze:
21 gru 2017, 22:41
zdarzają się przypadki trwałego uszkodzenia zadania w harmonogramie co skutkuje zupełnym wyłączeniem usługi "Czas...." i co za tym idzie rozjazd czasu.
Po 13 miesiącach na 9 zespołach nigdy taka sytuacja nie nastąpiła. Inni dysponenci, którym podpowiedzieliśmy ten sposób też nie zgłaszali takich problemów - ale mogli po prostu nas o nich nie informować :)

ODPOWIEDZ