Awaria UMM

Tematy związane z aplikacją administratora i pracą administratorów systemu
Adam
Posty: 6
Rejestracja: 15 gru 2017, 5:48

Re: Awaria UMM

Post autor: Adam » 27 kwie 2018, 15:11

Dzięki - potwierdzam działa. Oczywiście informacji z serwisu brak. Po odpaleniu ponownie samej mapy "odtwarza w przyśpieszeniu" ostatnie ruchy karetek - pomaga przelogowanie dyspozytora.

Awatar użytkownika
rwaligora
Posty: 108
Rejestracja: 15 gru 2017, 17:09
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Awaria UMM

Post autor: rwaligora » 27 kwie 2018, 18:54

proxyp pisze:
27 kwie 2018, 14:44
Uwaga. Mapa działa od teraz.
Czyli 24 h awarii nieźle
Jeśli znasz siebie i swego wroga, przetrwasz pomyślnie sto bitew. Jeśli nie poznasz swego wroga, lecz poznasz siebie, jedną bitwę wygrasz, a drugą przegrasz. Jeśli nie znasz ni siebie, ni wroga, każda potyczka będzie dla Ciebie zagrożeniem."

tomasz.boguslawski
Twórca SWDPRM
Twórca SWDPRM
Posty: 132
Rejestracja: 15 gru 2017, 6:11

Re: Awaria UMM

Post autor: tomasz.boguslawski » 29 kwie 2018, 21:05

rwaligora pisze:
27 kwie 2018, 18:54
Czyli 24 h awarii nieźle
To może czas pomyśleć o rozwiązaniu rezerwowym - alternatywnej mapie na czas ewentualnych problemów z UMM? Teraz mapę Itebe można testować za darmo przez 3 miesiące...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

artur
Posty: 41
Rejestracja: 14 gru 2017, 20:06

Re: Awaria UMM

Post autor: artur » 29 kwie 2018, 22:04

No dobra Panie Tomku, a jakie są możliwości, aby nie trzeba było płacić za inna mapę tylko była np do wyboru. Open Street jest darmowy to czy nie możecie zrobić podkładu mapowego do tego, przecież do SWD PRM wystarczy zmienić lub dać możliwość wyboru podkładu to dlaczego jednostki mają płacić. System powinien mieć rezerwę, a w ostatnich dniach tych awarii UMM było sporo co sugeruje że one się będą pojawiać, nie można zostawić dyspozytorów bez mapy. Ja rozumie, że to ekstra kasa jest dla firmy ale jeśli jest pozycjonowanie karetek wystawione czy to API czy web service to do implementujcie mapę rezerwową tutaj chodzi o szybki dojazd ZRMu do pacjenta.

Awatar użytkownika
rwaligora
Posty: 108
Rejestracja: 15 gru 2017, 17:09
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Awaria UMM

Post autor: rwaligora » 30 kwie 2018, 5:46

artur pisze:
29 kwie 2018, 22:04
No dobra Panie Tomku, a jakie są możliwości, aby nie trzeba było płacić za inna mapę tylko była np do wyboru. Open Street jest darmowy to czy nie możecie zrobić podkładu mapowego do tego, przecież do SWD PRM wystarczy zmienić lub dać możliwość wyboru podkładu to dlaczego jednostki mają płacić. System powinien mieć rezerwę, a w ostatnich dniach tych awarii UMM było sporo co sugeruje że one się będą pojawiać, nie można zostawić dyspozytorów bez mapy. Ja rozumie, że to ekstra kasa jest dla firmy ale jeśli jest pozycjonowanie karetek wystawione czy to API czy web service to do implementujcie mapę rezerwową tutaj chodzi o szybki dojazd ZRMu do pacjenta.
Ale obecna mapa jest produktem firmy zewnętrznej nie GLOBEMY. NIECH MZ wystawi API i sami sobie zrobimy
Jeśli znasz siebie i swego wroga, przetrwasz pomyślnie sto bitew. Jeśli nie poznasz swego wroga, lecz poznasz siebie, jedną bitwę wygrasz, a drugą przegrasz. Jeśli nie znasz ni siebie, ni wroga, każda potyczka będzie dla Ciebie zagrożeniem."

tomasz.boguslawski
Twórca SWDPRM
Twórca SWDPRM
Posty: 132
Rejestracja: 15 gru 2017, 6:11

Re: Awaria UMM

Post autor: tomasz.boguslawski » 30 kwie 2018, 7:26

artur pisze:
29 kwie 2018, 22:04
(...) a jakie są możliwości, aby nie trzeba było płacić za inna mapę tylko była np do wyboru. (...)
Na etapie realizacji projektu UMM działał jeszcze dużo dużo gorzej niż obecnie. Wielokrotnie mówiłem, że potrzebna jest alternatywna mapa i że możemy ją w ramach projektu zrobić bez dodatkowych kosztów dla CPI (MAiC). Pomimo takiego postawienia sprawy, nie było na to zgody. Miał być UMM, bo tylko UMM jest zgodny z ustawą.
Ponieważ teraz widać wyraźnie, że potrzebne jest rozwiązanie "backupowe", na wypadek niedostępności UMM - proszę zgłaszajcie takie zapotrzebowanie w jak największej liczbie zgłoszeń do Ministerstwa. Wtedy ludzie z Ministerstwa będą mieć podstawę do działania.

wojciech.adamczyk
Posty: 82
Rejestracja: 14 gru 2017, 11:14
Lokalizacja: Gdańsk/Tczew

Re: Awaria UMM

Post autor: wojciech.adamczyk » 30 kwie 2018, 7:55

Testowałem - proponował bym nie jako mapa backupowa, ale jako podstawowa, a UMM schować głęboko, żeby nikt nie widział, że znowu nie działa.

Awatar użytkownika
Panda
Posty: 29
Rejestracja: 02 sty 2018, 11:40
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Awaria UMM

Post autor: Panda » 10 maja 2018, 8:36

Radek pisze:
30 mar 2018, 10:58
Chciałbym podzielić się ciekawym przypadkiem a zarazem przestrzec jak w łatwy sposób zepsuć UMM.
Na jednym z komputerów znajdujących się w dyspozytorni przestał uruchamiać się a raczej uruchamia się nie poprawnie PODSTAWOWY moduł mapowy na profilu dyspozytora.
(...)
Na innych komputerach problem - nie występuje.
Na innym profilu na tym samym komputerze problem - nie występuje.

KOLEDZY I KOLEŻANKI POMOCY
Skontaktowałem się z właściwą osobą. Jest szansa że w najbliższym czasie przyjdzie rozwiązanie. :D
Admin Woj. Olsztyn (Warmia i Mazury)

Awatar użytkownika
Panda
Posty: 29
Rejestracja: 02 sty 2018, 11:40
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Awaria UMM

Post autor: Panda » 10 maja 2018, 12:35

Panda pisze:
10 maja 2018, 8:36
Skontaktowałem się z właściwą osobą. Jest szansa że w najbliższym czasie przyjdzie rozwiązanie. :D
Już można modyfikować ustawienia w UMM bez szkody dla niej , dla kont Windows dla których działała mapa.
Trwają jeszcze prace nad uruchomieniem mapy gdzie zablokowała się już wcześniej na innym koncie Win.
Admin Woj. Olsztyn (Warmia i Mazury)

Radek
Posty: 33
Rejestracja: 15 gru 2017, 7:57
Lokalizacja: Słupsk

Re: Awaria UMM

Post autor: Radek » 23 maja 2018, 7:00

Obrazek

ODPOWIEDZ