Łączność radiowa

Tematy związane z aplikacjami ZRM oraz pracą ratowników i lekarzy
pawelek
Posty: 12
Rejestracja: 16 gru 2017, 17:55
Lokalizacja: Pomorskie

Łączność radiowa

Post autor: pawelek » 05 mar 2018, 9:45

Temat może niewiele ma wspólnego z swd, ale jestem ciekawy jak to u Was działa?
Razem z uruchomieniem swd wyposażyli nas w radia przenośne, które po prostu sobie są-gdzieś leżą w karetce, w pokoju socjalnym, a niektórzy(np ja) noszą je przy sobie, ale chyba tylko w formie ozdoby. W pomorskim łączność radiowa zupełnie nie działa, o ile w dzień po kilkukrotnym wywoływaniu ktoś się czasami odezwie, to w nocy zupełnie nie działa. Może koledzy z Gdańska się wypowiedzą czemu tak jest? I jak to wygląda u Was, w Polsce?
pozdrawiam

proxyp
Posty: 46
Rejestracja: 12 sty 2018, 13:03

Re: Łączność radiowa

Post autor: proxyp » 05 mar 2018, 11:22

Stosowane są radia korzystające z sieci CDMA Dyspozytor ma tzw konsolę radiową- zestawienie połączenia trwa strasznie długo. Dyspozytor musi wykonać kilka kroków aby połączyć się z zespołem (wybór grupy, zestawienie połączenia, naciśnięcie PTT). Niby drobiazg ale zwykle w którymś kroku konsola się zawiesza i należy wykonać restart aplikacji lub konsoli. Następuję częste samoistne wylogowanie aplikacji-dlatego często brak możliwości połączenia. Łatwiej,szybciej i pewniej jest zadzwonić telefonem. Dyspozytorzy chętnie by korzystali z radia jakby było niezawodne.

pawelek
Posty: 12
Rejestracja: 16 gru 2017, 17:55
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Łączność radiowa

Post autor: pawelek » 05 mar 2018, 13:32

A jak to wygląda w reszcie kraju, że radia są podobno wykorzystywane na co dzień?
Średnio widzę jak ma wyglądać łączność wyłącznie przez telefonu przy jakimś większym dzwonie.

proxyp
Posty: 46
Rejestracja: 12 sty 2018, 13:03

Re: Łączność radiowa

Post autor: proxyp » 05 mar 2018, 13:47

pawelek pisze:
05 mar 2018, 13:32
A jak to wygląda w reszcie kraju, że radia są podobno wykorzystywane na co dzień?
Średnio widzę jak ma wyglądać łączność wyłącznie przez telefonu przy jakimś większym dzwonie.
Masz rację,że to jest nieprawidłowe i tak nie powinno być. Niestety obecny system nie nadaje się do wymiany krótkich ale szybkich komunikatów. Trzymam kciuki za powrót do systemu IDAS Icom-a.

Rafał
Posty: 34
Rejestracja: 14 gru 2017, 20:47
Lokalizacja: Krosno

Re: Łączność radiowa

Post autor: Rafał » 05 mar 2018, 15:44

W naszym rejonie operacyjnym działa DMR Motorolli oraz wywołania ogólne i indywidualne. Dyspozytornia łączy się z siecią przemienników w sieci IPSite w zależności od potrzeb, indywidualnie lub grupowo, również przez konsole radiowe (aplikacja PC). W razie potrzeby przemienniki mogą również pracować bez sieci IP. System na razie działa niezawodnie (odpukać) od 6 lat i nie narzekamy na łączność radiową, ale musieliśmy trochę nad nią popracować.
Oczywiście są białe plamy w zasięgach, ale o ile wiem, zespoły dowołują się do dyspozytora.

Kpr888
Posty: 27
Rejestracja: 16 gru 2017, 7:15

Re: Łączność radiowa

Post autor: Kpr888 » 05 mar 2018, 19:56

We Wrocławiu i radio i telefon. Na radiu nie mamy indywidualnego kanału. Słyszą wszyscy z Wrocławia, choć mamy kilka kanałów.

proxyp
Posty: 46
Rejestracja: 12 sty 2018, 13:03

Re: Łączność radiowa

Post autor: proxyp » 05 mar 2018, 20:27

Największym problemem systemu łączności jest 100% pokrycie województwa, oczywiście bez sieci przemienników się nie obędzie a i tak jest problem.

ODPOWIEDZ