niewłaściwe uruchomienie AutoMapy

Tematy związane z aplikacjami ZRM oraz pracą ratowników i lekarzy
pelikan
Posty: 22
Rejestracja: 27 gru 2017, 12:45

niewłaściwe uruchomienie AutoMapy

Post autor: pelikan » 06 lut 2018, 23:53

Od kilku miesięcy jest u nas problem z normalnym uruchomieniem AutoMapy na tablecie, do tego stopnia, że niektórzy w ogóle z niej nie korzystają, "bo nie działa". Chodzi o to, że AutoMapa nie chce się osadzić w odpowiednim miejscu w oknie aplikacji SWD.

Po przejściu do zakładki NAWIGACJA klikam na przycisk "Uruchom AutoMapę", następnie pojawia się komunikat "Trwa uruchamianie aplikacji AutoMapa...". W efekcie tak wygląda włączona już aplikacja:
AutoMapa 3.png
AutoMapa 3.png (30.67 KiB) Przejrzano 619 razy


Po dwukrotnym kliknięciu w ten pasek, pojawia się na pełnym ekranie aplikacja nawigacji:
AutoMapa 4.png
AutoMapa 4.png (64.01 KiB) Przejrzano 619 razy


Prawidłowe kliknięcie na przycisk "Menu" wymaga odrobiny precyzji, ponieważ trzeba kliknąć w samym lewym dolnym rogu przycisku, inaczej pojawia się windowsowa kulka menu start - wtedy nie można zminimalizować nawigacji. Oczywiście przy aktywnej karcie KZW nawigowanie jak najbardziej działa. Kiedy uda się kliknąć na przycisk "menu" oraz "minimalizuj" (żeby zmienić status) pojawia się taki widok:
AutoMapa 5.png
AutoMapa 5.png (30.92 KiB) Przejrzano 619 razy

Dzisiaj zdarzyło mi się pierwszy raz, że ten pasek od nawigacji ("AutoMapa TPC (v6.23.0.28...") zawędrował do zakładki STATUS - i dalej można było otworzyć aplikację i nawigować.


Czy ktoś również spotkał się z takim problemem? Czy jest to wina aplikacji SWD ogólnie, wina konfiguracji naszego tabletu, czy może jest jeszcze inna przyczyna?

Aha! Raz na kilkanaście/kilkadziesiąt uruchomień aplikacji (a czasami w trakcie używania) AutoMapa osadzi się prawidłowo - aż do następnego uruchomienia.

pst
Twórca SWDPRM
Twórca SWDPRM
Posty: 12
Rejestracja: 01 gru 2017, 10:15

Re: niewłaściwe uruchomienie AutoMapy

Post autor: pst » 09 lut 2018, 13:13

Próbowałeś z jakąś wcześniejszą wersją aplikacji AutoMapy ?

bridge84
Posty: 1
Rejestracja: 15 gru 2017, 10:27

Re: niewłaściwe uruchomienie AutoMapy

Post autor: bridge84 » 10 lut 2018, 7:04

Witam serdeczenie,

U nas też taki problem się pojawiał. Rozwiązaniem było zainstalowanie programu java 32 bity zamiast 64 bitowej. Należy też odpowiednio tzn: w odpowiedniej kolejności uruchamiać Auto Mapę. CZyli najpierw klikamy program Auto Mapa a następnie SWD PRM .Najlepiej jest dodać program Automapa oraz SWDPRM do autostartu(uruchomią się automatycznie), gdyż przycisk "uruchom automapę " w aplikacji nie działa jeśli nie mam automapy otwartej w tle. Gdy już mamy otwarte oba te programy to logujemy się na tablecie przechodzimy do zakładnik nawigacja i naciskamy "uruchom automapę" wtedy wszystko działa poprawnie. Przynajmniej u nas :)

pelikan
Posty: 22
Rejestracja: 27 gru 2017, 12:45

Re: niewłaściwe uruchomienie AutoMapy

Post autor: pelikan » 10 lut 2018, 20:16

pst pisze:
09 lut 2018, 13:13
Próbowałeś z jakąś wcześniejszą wersją aplikacji AutoMapy ?
Nie mam możliwości instalacji innych wersji. Jestem tylko zwykłym użytkownikiem i testy robiłem na wersji produkcyjnej, a nie szkoleniowej.
bridge84 pisze:
10 lut 2018, 7:04
Witam serdeczenie,

U nas też taki problem się pojawiał. Rozwiązaniem było zainstalowanie programu java 32 bity zamiast 64 bitowej. Należy też odpowiednio tzn: w odpowiedniej kolejności uruchamiać Auto Mapę. CZyli najpierw klikamy program Auto Mapa a następnie SWD PRM .Najlepiej jest dodać program Automapa oraz SWDPRM do autostartu(uruchomią się automatycznie), gdyż przycisk "uruchom automapę " w aplikacji nie działa jeśli nie mam automapy otwartej w tle. Gdy już mamy otwarte oba te programy to logujemy się na tablecie przechodzimy do zakładnik nawigacja i naciskamy "uruchom automapę" wtedy wszystko działa poprawnie. Przynajmniej u nas :)
U nas kiedyś działało całkowicie normalnie. Twój sposób na szczęście zadziałał (nawet bez instalacji javy). Teraz jest wszystko OK! Dzięki.

sq9mcs
Posty: 30
Rejestracja: 15 gru 2017, 12:13

Re: niewłaściwe uruchomienie AutoMapy

Post autor: sq9mcs » 12 lut 2018, 10:16

U nas działa zawsze. Pracujemy na Getac'ach. Irytujące jest to że AutoMapa uruchamia się nie w aplikacji tylko jako oddzielna aplikacja ograniczona w tym oknie.

ODPOWIEDZ