Klawiatura ekranowa

Tematy związane z aplikacjami ZRM oraz pracą ratowników i lekarzy
Majcher
Posty: 26
Rejestracja: 15 gru 2017, 20:00

Klawiatura ekranowa

Post autor: Majcher » 17 gru 2017, 11:06

Proponuję skonfigurowanie klawiatury ekranowej w programie, tak by po kropce automatycznie włączała się duża litera. Niegłupim pomysłem byłoby też podkreślanie błędów ortograficznych, klawiatura T9 oraz możliwość swobodnego przemieszczania okienka klawiatury

tomasz.boguslawski
Twórca SWDPRM
Twórca SWDPRM
Posty: 132
Rejestracja: 15 gru 2017, 6:11

Re: Klawiatura ekranowa

Post autor: tomasz.boguslawski » 17 gru 2017, 11:30

Dzięki za pomysły. Zmiany są raczej proste, więc powinno dać się to szybko zrobić.

Pawka
Posty: 2
Rejestracja: 17 gru 2017, 15:34

Re: Klawiatura ekranowa

Post autor: Pawka » 17 gru 2017, 15:50

Brakuje jeszcze w klawiaturze ekranowej automatycznej powtarzalności znaku przy przytrzymaniu pola znaku. Bardzo by się to przydało w "klawiszu" Backspace.
Uzasadnienie: np przypadkowe wybranie ze słownika niewłaściwego leku, rozpoznania lub procedury wymaga wielokrotnego "klikania" kasującego pojedyncze litery.

Kpr888
Posty: 27
Rejestracja: 16 gru 2017, 7:15

Re: Klawiatura ekranowa

Post autor: Kpr888 » 17 gru 2017, 16:54

A może by dodać małą klawiaturę numeryczną?

jsztafinski
Posty: 4
Rejestracja: 18 gru 2017, 6:58

Re: Klawiatura ekranowa

Post autor: jsztafinski » 18 gru 2017, 7:08

I dodatkowo jeszcze możliwość skonfigurowania w plikach konfiguracyjnych Aplikacji Mobilnej wyłączenia klawiatury. Na mniej wydajnych tabletach z systemem Windows 10 o wiele wydajniej i szybciej działa natywna klawiatura windows niż ta zaszyta w aplikacji.

tomasz.boguslawski
Twórca SWDPRM
Twórca SWDPRM
Posty: 132
Rejestracja: 15 gru 2017, 6:11

Re: Klawiatura ekranowa

Post autor: tomasz.boguslawski » 19 gru 2017, 8:20

No właśnie szkoda, że nie mamy takiego tabletu do testów. W trakcie tworzenia systemu mieliśmy udostępnione przez CPI kilka tabletów, ale:
1. To były zupełnie inne tablety niż te używane teraz.
2. Musieliśmy je oddać.

Obecnie wszystkie aplikacje są testowane na laptopach, które są szybkie, mają dobre ekrany i dużą rozdzielczość.

wojciech.adamczyk
Posty: 85
Rejestracja: 14 gru 2017, 11:14
Lokalizacja: Gdańsk/Tczew

Re: Klawiatura ekranowa

Post autor: wojciech.adamczyk » 19 gru 2017, 9:15

Majcher pisze:
17 gru 2017, 11:06
Proponuję skonfigurowanie klawiatury ekranowej w programie, tak by po kropce automatycznie włączała się duża litera. Niegłupim pomysłem byłoby też podkreślanie błędów ortograficznych, klawiatura T9 oraz możliwość swobodnego przemieszczania okienka klawiatury

Zgadzam się, to często użytkownicy zgłaszają, słownik i możliwość przesunięcia klawiatury ekranowej.

Awatar użytkownika
rwaligora
Posty: 111
Rejestracja: 15 gru 2017, 17:09
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Klawiatura ekranowa

Post autor: rwaligora » 19 gru 2017, 11:48

A ogólnie wbudowana klawiatura to wymóg przetargu czy Wasz pomysł ?
Jeśli znasz siebie i swego wroga, przetrwasz pomyślnie sto bitew. Jeśli nie poznasz swego wroga, lecz poznasz siebie, jedną bitwę wygrasz, a drugą przegrasz. Jeśli nie znasz ni siebie, ni wroga, każda potyczka będzie dla Ciebie zagrożeniem."

tomasz.boguslawski
Twórca SWDPRM
Twórca SWDPRM
Posty: 132
Rejestracja: 15 gru 2017, 6:11

Re: Klawiatura ekranowa

Post autor: tomasz.boguslawski » 19 gru 2017, 16:53

Na tabletach, na których testowaliśmy system, klawiatura ekranowa Windows chodziła tragicznie. Dzięki temu, że zrobiliśmy własną, dało się jakoś po ludzku coś wpisać.

Te uwagi dotyczące klawiatury kolejny raz utwierdzają mnie w przekonaniu, że powinniśmy spotkać się z kierownikami zespołów, którzy już jakiś czas pracują z SWD i przedyskutować te wszystkie sprawy przy tablecie.

Mariusz
Posty: 2
Rejestracja: 23 gru 2017, 11:19

Re: Klawiatura ekranowa

Post autor: Mariusz » 23 gru 2017, 11:22

Zwróćcie proszę również uwagę, na miejsce gdzie "kotwiczy" się klawiatura ekranowa, zdarz się tak że zasłania strzałki na dole i utrudnia płynne przechodzenie miedzy zakładkami ... ;/

ODPOWIEDZ